De Belastingdienst zegt geen idee te hebben hoeveel afspraken zijn gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting en hoeveel geld daarmee is gemoeid.
Dit blijkt uit antwoorden van de Belastingdienst op vragen van de Volkskrant in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Overeenkomsten worden door inspecteurs gesloten met individuele ondernemingen, ook als het over vele miljoenen euro’s gaat. Er zijn in totaal 1,5 miljoen dossiers van ondernemers, maar een overzicht van speciale afspraken ontbreekt.
De Belastingdienst kan daardoor ook niet zeggen of ook met Nederlandse ondernemingen geheime belastingafspraken zijn gemaakt, zoals met het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks. Bovendien is er ‘fiscale geheimhoudingsplicht’.
De Volkskrant vroeg om de gegevens na het bekend worden van een deal tussen PostNL en de fiscus over de inzet van zzp’ers. Bovendien is er ‘fiscale geheimhoudingsplicht’.
Nederlandse belastingafspraken onder vergrootglas door Starbucks-uitspraak
Eerder deze week kwam Nederland vol in de schijnwerpers te staan door een opmerkelijke uitspraak van de Europese Commissie over belastingafspraken met Starbucks.
De deal tussen de Nederlandse Belastingdienst en het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks kan niet door de beugel, zo oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag.
Nederland moet minimaal 20 miljoen euro aan illegale staatssteun terugvorderen bij het bedrijf, maar krijgt geen boete. De Nederlandse fiscus moet aan de hand van recente cijfers bepalen hoe hoog het bedrag precies uitpakt.
"Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus Vestager. Zij bevestigde daarmee mediaberichten die al sinds vorige week rondgaan.
Het gaat om een speciaal ontworpen constructie waarbij Starbucks royalty's voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Die royalty's waren volgens Brussel ,,zeer hoog''.
Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt, zodat nauwelijks belasting hoefde te worden betaald. Brussel vindt dat een ,,kunstmatige verlaging'' en spreekt van ,,ten onrechte schuiven met winsten''.
Het kabinet is verbaasd over het besluit van de Europese Commissie dat Starbucks staatssteun zou hebben gekregen", zo liet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten in reactie. Het kabinet gaat het besluit bestuderen en binnen enkele weken de Tweede Kamer informeren over de vervolgstappen, aldus Wiebes.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl